ၾကက္ဆီထမင္းဆိုတာ စလံုးမွာ ေနရာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာေတြ႔ရမွာပါ။ မစားခ်င္မွအဆံုး။ မန္းေလးမွာ ေနတုန္း ကေတာ့ စာေမးပဲြနီးတိုင္း ေတာ္ေတာ္စားျဖစ္တဲ့အစားအေသာက္ပါ။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခါမွေတ့ာ လုပ္ျပီးမစားဖူးဘူး။ မေန႔ကေတာ့ ေသြးလွဴခါနီး ၾကက္ျပုတ္ေရေသာက္မယ္ဆိုျပီး ၾကက္တစ္ေကာင ္၀ယ္ျဖစ္တယ္။ ျပီးေတာ့ ၾကက္သား ကိုေပါင္းလို္က္တယ္။ မေန႕ ညေနစာေတာ့ ၾကက္သားျပဳတ္ေခၚမလား၊ ၾကက္သားေပါင္းလို႔ ေခၚရမလားမသိတဲ့ ၾကက္သားေပါင္းကို ခါၾကက္ဥ၊ မုန္႔ညွင္းျဖဴနဲ႔ စားျဖစ္တယ္။
ဒီေန႔ေတာ့ ေသြးလွူျပီး အျပန္မွာ မေန႔က ၾကက္သားေတြက်န္ေနတာနဲ႔ ေႏႊးရင္နဲ႔ ထပ္ျပီး ေပါင္းျဖစ္တယ္။ ထမင္း လည္း ခ်က္ရမယ့္အတူတူ ဆိုျပီး ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္စားမယ္ဆိုျပီး စမ္းျဖစ္တယ္။ မဆိုးဘူးျဖစ္တယ္ ေျပာရမယ္။
ဆန္ ဆန္ခ်င္တဲ့ခြက္ ၂ ခြက္။
ၾကက္သား တစ္ေကာင္ကို ၃ပံု ၂ ပံု။
ခ်င္း အနည္းငယ္။
ဆား သင့္ရံု။
ႏွမ္းဆီ ၂ ဇြန္း။
ခ်က္တာကေတာ့ ၾကက္သားေတြကို ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာဘဲ အဖံုးအုပ္ထားလုိက္တာ။ ၾကက္သား အရည္ရေအာင္ ေတာ့ ေရနည္းနည္းဆိုေပမယ့္ မနည္းမမ်ားေပါ့။ ေရခန္းရင္ အေတာ္ေလာက္ေလး ေရထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔တည္ထားလိုက္တယ္။ ျပီးေတာ့ ဒီဘက္မွာ ဆန္ေဆး၊ ျပီးေတာ့ ေရေႏြးအိုးတည္ လိုက္တယ္။ ေရဆူေတာ့ ဆန္ခပ္ျပီး ထားလိုက္တယ္။ ဆန္က ငွဲ႕လို႔ အေနေတာ္ေလာက္က်ေတာ့ ေရငွဲ႕ျပီး ထားလိုက္တယ္။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္ပါင္းရည္ထည့္လုိက္ျပီး ႏွပ္ထားလိုက္တယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ ခ်င္း၊ ႏွမ္းဆီနဲ႔ ဆား သင့္ရံုထည့္ျပီး အိုးကို ဟိုဘက္ ဒီဘက္လွည့္ေပးေနလိုက္တယ္။ ထမင္းနပ္မနပ္ ၾကည့္ျပီး သိပ္မနပ္ေသးလို႔ ၾကက္ေပါင္းရည္ ထပ္ထည့္လိုက္တယ္။ ထမင္း နပ္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္က်မွ မီးပိတ္ျပီး သူ႔အေငြ႕နဲ႕သူ ထားလိုက္တာ။ စားခ်င္စဖြယ္ ၾကက္ဆီထမင္းေပါ့။ ဆန္က ဆူရွီလုပ္စားတဲ့ ဆန္ျဖစ္ေနလို႔သာ ေတာ္ေတာ္စား ေကာင္းတယ္။
ၾကက္သားျပဳတ္ေၾကာ္လိုပံုစံမ်ိဳးကို လြယ္လြယ္ကူကူ ၾကက္ဆီထမင္းပံုစံ လုပ္စားလိုက္တာပါ။ ခ်က္တာ ၾကက္သားက ျပဳတ္ျပီးသာ ျပန္ေႏႊးရံုဘဲဆိုေတာ့) နာရီ၀တ္ေလာက္ ဘဲၾကာမယ္ထင္တယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္ျပီး ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ လုပ္စားလို႔လႊယ္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ ဒီနည္းဘယ္ကရလဲေတာ့ မေမးပါနဲ႔ ဟိုၾကည့္ ဒီၾကည့္နဲ႔ခ်က္ထားတာ။ ဟိုေန႔ကလည္း တီဗြီကလာတဲ့ စကၤာပူ ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္နည္းၾကည့္ထားတာေၾကာင့္ လည္း အဆင္ေျပသြားတာ ျဖစ္မယ္ထင္တယ္။
ဒီေန႔ေတာ့ ေသြးလွူျပီး အျပန္မွာ မေန႔က ၾကက္သားေတြက်န္ေနတာနဲ႔ ေႏႊးရင္နဲ႔ ထပ္ျပီး ေပါင္းျဖစ္တယ္။ ထမင္း လည္း ခ်က္ရမယ့္အတူတူ ဆိုျပီး ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္စားမယ္ဆိုျပီး စမ္းျဖစ္တယ္။ မဆိုးဘူးျဖစ္တယ္ ေျပာရမယ္။
ဆန္ ဆန္ခ်င္တဲ့ခြက္ ၂ ခြက္။
ၾကက္သား တစ္ေကာင္ကို ၃ပံု ၂ ပံု။
ခ်င္း အနည္းငယ္။
ဆား သင့္ရံု။
ႏွမ္းဆီ ၂ ဇြန္း။
ခ်က္တာကေတာ့ ၾကက္သားေတြကို ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာဘဲ အဖံုးအုပ္ထားလုိက္တာ။ ၾကက္သား အရည္ရေအာင္ ေတာ့ ေရနည္းနည္းဆိုေပမယ့္ မနည္းမမ်ားေပါ့။ ေရခန္းရင္ အေတာ္ေလာက္ေလး ေရထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႔တည္ထားလိုက္တယ္။ ျပီးေတာ့ ဒီဘက္မွာ ဆန္ေဆး၊ ျပီးေတာ့ ေရေႏြးအိုးတည္ လိုက္တယ္။ ေရဆူေတာ့ ဆန္ခပ္ျပီး ထားလိုက္တယ္။ ဆန္က ငွဲ႕လို႔ အေနေတာ္ေလာက္က်ေတာ့ ေရငွဲ႕ျပီး ထားလိုက္တယ္။ ျပီးေတာ့မွ ၾကက္ပါင္းရည္ထည့္လုိက္ျပီး ႏွပ္ထားလိုက္တယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္အတြင္းမွာ ခ်င္း၊ ႏွမ္းဆီနဲ႔ ဆား သင့္ရံုထည့္ျပီး အိုးကို ဟိုဘက္ ဒီဘက္လွည့္ေပးေနလိုက္တယ္။ ထမင္းနပ္မနပ္ ၾကည့္ျပီး သိပ္မနပ္ေသးလို႔ ၾကက္ေပါင္းရည္ ထပ္ထည့္လိုက္တယ္။ ထမင္း နပ္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္က်မွ မီးပိတ္ျပီး သူ႔အေငြ႕နဲ႕သူ ထားလိုက္တာ။ စားခ်င္စဖြယ္ ၾကက္ဆီထမင္းေပါ့။ ဆန္က ဆူရွီလုပ္စားတဲ့ ဆန္ျဖစ္ေနလို႔သာ ေတာ္ေတာ္စား ေကာင္းတယ္။
ၾကက္သားျပဳတ္ေၾကာ္လိုပံုစံမ်ိဳးကို လြယ္လြယ္ကူကူ ၾကက္ဆီထမင္းပံုစံ လုပ္စားလိုက္တာပါ။ ခ်က္တာ ၾကက္သားက ျပဳတ္ျပီးသာ ျပန္ေႏႊးရံုဘဲဆိုေတာ့) နာရီ၀တ္ေလာက္ ဘဲၾကာမယ္ထင္တယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္ျပီး ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ လုပ္စားလို႔လႊယ္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ ဒီနည္းဘယ္ကရလဲေတာ့ မေမးပါနဲ႔ ဟိုၾကည့္ ဒီၾကည့္နဲ႔ခ်က္ထားတာ။ ဟိုေန႔ကလည္း တီဗြီကလာတဲ့ စကၤာပူ ၾကက္ဆီထမင္းလုပ္နည္းၾကည့္ထားတာေၾကာင့္ လည္း အဆင္ေျပသြားတာ ျဖစ္မယ္ထင္တယ္။
ႏွင္းဆီနီနီ။