Friday 31 August 2007

အနီေရာင္ ဒူးရင္းသီး





ဒီေန႔ေတာ့ ေရးမယ္လို႔ရည္ရြယ္တာေတြကမ်ားေနေပမယ့္ တကယ္ေရးျဖစ္ခဲ့ေတာ့ ဒူးရင္းသီ အေၾကာင္းပါဘဲ။
အကယ္ေတာ့ အစားေသာက္ဆိုသိပ္ၾကိဳက္တဲ့ ကၽြန္မဟာ ငယ္ငယ္တုန္းက ဒူးရင္းသီးကိုေတာ့ျဖင့္ အနံေတာင္ မခံႏိုင္ခဲ့ပါ။ ဒါေပမယ့္ တစ္ရက္ ကၽြန္မအေဖ ေတာင္ငူ၊ သံေတာင္ကေက်ာက္ႀကီးဒူးရင္းသီးေတြကို၀ယ္လာတာ၊
သမီးနည္းနည္းေလာက္ေတာ့ ျမည္းၾကည့္ပါဆိုတာနဲ႔ ျမည္းၾကည့္ရင္း ဒူးရင္းသီးႀကိဳက္တဲ့သူ စားရင္းထဲမွာ ကၽြန္မပါ ပါသြားပါတယ္။ အဲဒီေလာက္ ဒူးရင္းသီးကိုမုန္းတဲ့ ကၽြန္မက ဒီတသက္ ဒူးရင္းသီးကို ႀကိဳက္လာလိမ့္ မယ္လို႔ တစ္ခါမွမေတြးမိခဲ့ ပါဘူး။ ဒူးရင္းသီးႀကိဳက္ေတာ့ ဘယ္ေနရာေရာက္ေရာက္ ဒူးရင္းသီးျမင္ရင္ မေနႏိုင္ဘဲ ၀ယ္စားေတာ့တာပါဘဲ။ ေစ်းႀကီးလည္း တစ္ႏွစ္ေတာ့ အနည္းဆံုး တစ္ခါ၊ႏွစ္ခါ ေလာက္ေတာ့ ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ကၽြန္မအခုေနတာက မေလးရွားႏိုင္ငံရဲ႕ေဘာ္နီယိုကၽြန္း ေပၚက ဆာဘားျပည္နယ္မွာပါ။
ဒီမွာက ကၽြန္းျဖစ္ေနလို႔လားမသိပါ အသီးအႏွံအရမ္းေပါပါတယ္။ ကၽြန္မေျပာျခင္တာက အသီအႏွံကိုေပါေပါမ်ား
မ်ားေတြ႔ရတယ္ကိုေျပာျခင္တာပါ။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ရာသီစာသီးႏွံေတြကို ဒီမွာ၁၂ရာသီ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးကိုလည္း အျမဲေတြ႔ရပါတယ္။ ဒီကိုေရာက္ေရာက္ခ်င္း ဒူးရင္းသီးျမင္တာနဲ႔ ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ တစ္လံုးကို ၅ ရင္းဂစ္ ဆိုေတာ့ ျမန္မာေငြ ၂၀၀၀နီးပါေလာက္က်ေနပါၿပီး သက္သာတယ္လို႔မဆိုႏိုင္သလို၊ ေစ်းၾကီးတယ္လို႔လည္းေျပာလို႔မရပဘူး။ ဘာျဖစ္လို႔လည္းဆိုေတာ့ျမန္မာႏိုင္ငံမွာလည္း ဒူးရင္းသီး ၀ယ္စားမယ္
ဆိုရင္ဒီေလာက္ေတာ့အနည္းဆံုးေတာ့ ေပးခဲ့ရဖူးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးကေတာ့ အမ်ိဳးကိုစံုေနတာပါဘဲ ျမန္မာ ျပည္မွာေရႊဒဂၤါးလို႔ေခၚတဲ့ ဒူးရင္းသီေရာ၊ ယိုးဒယားကလာတဲ့ ဒူးရင္းသီလိုအသီးေတြေရာ၊ ရိုးရုိးအသီးေတြေရာ စံုလို႔ပါဘဲ။ ဒါေပမယ့္ ဒူးရင္းသီ အနီေရာင္ကိုေတာ့ ကၽြန္ဒီကိုေရာက္မွ ၾကားဖူး၊ျမင္ဖူးတာပါ။ ဒူးရင္းသီ အခြံကနီ ေနတာမဟုတ္ပါဘူ၊ ဒူးရင္းသီရဲ႕အသားက နီေနတာပါ။ နီတာမွေတာ္ေတာ္ကိုနီေနတာပါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနီသလိုနီ ေနတာပါ။ ကၽြန္မဘဲဗဟုသုတမရွိလို႔လား မသိပါ ဒူးရင္းသီးအနီေရာင္ကို ျမင္းလည္းမျမင္ဖူး၊ ၾကားလည္း မၾကားဖူးပါဘူး။ ဒီကိုေရာက္မွ ကၽြန္မရဲ႕ အိမ္ေဘးက အစ္မၾကီးတစ္ေယာက္က သူ႔မိဘမ်ား ျခံကထြက္တာ၊ မင္းတို႔ ဒီအသီကိုစားလား ဆိုျပီးေပးေတာ့မွျမင္ဖူး၊ ၾကားဖူးတာပါ။ ၿပီးေတာ့ သူကေျပာပါေသးတယ္သူတို႔က ဒူးရင္းသီးအနီေရာင္ကို ဟင္းခ်က္ျပီးစားပါေသးတယ္တဲ့။ ကၽြန္မက တခါမွမစားဖူးေၾကာင္း ေျပာေတာ့သူက စမ္းျပီးစားၾကည့္မလား သူ႕မွာခ်က္ျပီးသားရွိတယ္ဆိုျပီးေပးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီအနီေရာင္ခ်က္က ကၽြန္မ တို႕ အညာကခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္နဲ႔ တူပါတယ္။ အရသာကေတာ့ ဒူးရင္းသီယိုရဲ႕ အရသာနဲ႔ နဲနဲဆင္ၿပီး ခ်ိဳပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ မၾကိဳက္ပါဘူး၊ အခ်ိဳႀကိဳက္တဲ့ ကၽြန္မအေဖကေတာ့ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္တဲ့။ ဒူးရင္းသီးအနီကို ဒီအတိုင္းစားၾကည့္ေတာ့ အပူေတာ္ေတာ္ျပင္းပါတယ္၊လွ်ာေပၚကိုတင္လိုက္တာနဲ႔ လွ်ာေပၚမွာ ခ်က္ျခင္းအပူကို ခံစားလို႔ရပါတယ္။ အနံကေတာ့ ရိုးရိုး ဒူးရင္းသီးေတြနဲ႔မတူဘဲ မစူးပါဘူး အရသာကေတာ့ဆိမ့္ ပါတယ္။ အေပၚဘက္မွာ ပံုေလးေတြတင္ေပးလိုက္ပါတယ္။